Dubbel Mono

maandag, augustus 30, 2004

 
Camp Records: The Most Outrageous (and Queerest) Record Label of the 60s





[via Hamsterwoede]
|| 1:30 a.m.

 
Vido's Logzine
stopt - na drie jaar - met updaten. Jammer, al gaat de schrijver met de mooiste stijl op andere podia (bijvoorbeeld De Subjectivisten) gewoon door.
Tegelijk zie ik dat de roemruchte Arnhemmer Mieze er nu ook een eigen log op na houdt: Mieze's Bits & Pieces.
[via ]
|| 12:25 a.m.

zondag, augustus 29, 2004

 
Johnny Cash'
nalatenschap gaat geveild worden, postte ik eerder vandaag. Maar ook down the drain, als het aan de Republikeinse Conventie ligt. The Nation gaat behoorlijk door het lint.



En, als ik de tekst van Man in Black herinner, niet geheel onterecht:

[...]
I wear the black for the poor and the beaten down,
Livin' in the hopeless, hungry side of town,
I wear it for the prisoner who has long paid for his crime,
But is there because he's a victim of the times.

[...]

I wear it for the sick and lonely old,
For the reckless ones whose bad trip left them cold,
I wear the black in mournin' for the lives that could have been,
Each week we lose a hundred fine young men

And, I wear it for the thousands who have died,
Believen' that the Lord was on their side,
I wear it for another hundred thousand who have died,
Believen' that we all were on their side.
[...]



(Check ook Defend Johnny Cash)
[via Joris V.]
|| 1:02 p.m.

 
SONGS FOR THE SILVER SURFER: A tribute to Arnoudt Pieters

Als in memoriam voor de veel te vroeg overleden Telefunk-drummer.



Zondag 17 oktober 2004 in Het Burgerweeshuis in Deventer. Het programma is als volgt:
14.00 - 14.20 Dangerman
14.30 - 14.45 Club Diana
14.55 - 15.10 Guinan & Gilligan band
15.20 - 15.40 The Ex
15.50 - 16.10 King Me
16.20 - 16.40 Bettie Serveert
16.50 - 17.10 Gathering
17.20 - 17.50 Willard Grant Conspiracy
18.00 - 18.15 Zolar

[via ]
|| 12:56 p.m.

 
Johnny Cash'
nalatenschap gaat - deels - geveild worden bij Sotheby's in New York.



Handgeschreven liedteksten, gitaren, pakken, foto's en andere memorabilia. Allemaal voor ongetwijfeld ontzettend veel geld. De veiling heeft een ietwat ranzige titel meegekregen: A Tribute To The Man In Black and the Woman He Loved.
|| 12:35 p.m.

 
Bong-Ra vs. Gem





Sticker-hackers rule!
|| 12:03 p.m.

 
Lowlands pt. V











|| 11:17 a.m.

 
Lowlands pt IV
Ik heb gewonnen! De griep is eindelijk verslagen, zodat ik mijn verslag van Lowlands 2004 (godbeterehet alweer een week geleden) eindelijk af kan maken. We waren aangeland bij de zondag, waar de dag begon met een theatraal, om niet te zeggen: gothic countrycombo onder aanvoering van een dubbelganger van Lyle Lovett. De band, bestaande uit een drumster, een bassiste, een pedalsteelspeler/zanger, een banjo-speler en de genoemde zanger/gitarist, speelde een set die in het verlengde ligt van wat The Handsome Family, 16 Horsepower en iemand als Sparklehorse doet. Blanche bleek zo populair dat de CD al direct na het optreden uitverkocht was bij de Boudisque-tent. En terecht: een hoogtepunt van het weekend. (Overigens wederom met een bassiste in de gelederen. Valt het patroon u op? Bands met een vrouw op bas zijn beter!)
Het kiezen was hierna tussen de gitaarmuren van Oceansize, Archive en een lunch/ontbijt. Makkelijke keuze. Helemaal wanneer je verteld wordt dat Archive aan progrock doet.
De tweede band van de zondag heette dus Radio 4. Het is Dance to the underground wat ze doen, net als eerder dit weekend Spektrum, en later deze zondag Franz Ferdinand. (En vorig jaar The Rapture, als we toch niet aan nuances doen.) Of het nu komt dat dit de muziek was die ik hoorde toen ik naar de middelbare school ging of dat het echt lekkere muziek is, feit is dat het me ontzettend vrolijk maakt. Franz Ferdinand kreeg er een hele Alpha mee op z'n kop en Radio 4 de hele Charlie, eh, India.
Toen we na Franz Ferdinand ex-Blur-gitarist Graham Coxon zijn eigen ding zagen doen, bleek het hoogtepunt dan ook diens hevig punkende versie van That's When I Reach For My Revolver. Van weer zo'n jaren 80-icoon: Mission of Burma. Zowiezo was het leukste deel van Graham Coxon's set de heftige songs die hij aan het eind speelde. Al was het maar omdat het dan minder opviel hoe vals hij soms zong. Het meest opvallende was uiteraard de kleine hoeveelheid mensen in de enorme Grolsch-tent. Is Blur's populariteit verdwenen of is het iets anders?



De twee laatste bands van Lowlands 2004 die ik - en met mij velen - zag waren Soulwax en The White Stripes. Bij de eersten was het geluid ontzettend brak, waardoor er weinig te zeggen valt over hun nieuwe tracks. Des te meer over hun nogal eh, zwart-witte presentatie. Het achterdoek bestaat uit een projectie van hun CD-hoes (overigens zo ongeveer de lelijkste CD-cover van dit jaar) en het licht en hun pakken hebben dezelfde kleurcombinatie. The White Stripes deden het met de iets gewaagdere combinatie rood-wit en een pakket sterke songs. Als je de liedjes van hun platen zo door elkaar hoort, valt op hoeveel Jack White's riffs aan Led Zeppelin te danken hebben, maar ook hoe sterk ze eigenlijk zijn. Toffe set, al hebben we veruit het grootste deel in de auto naar huis gehoord.
Overall: goeie Lowlands? Ja. De beste? Nee, niet bepaald. Wellicht qua organisatie (de doorstroming bij de ingangen was excellent, de security zowaar sympathiek en het statiegeldsysteem voor bekers hielp in elk geval 1 dag aan een iets schoner terrein), maar qua programmering was het maar zozo. Een paar onverwacht goeie dingen (Blanche, Andre Manuel, Auf der Mauer), veel aardige dingen (Franz Ferdinand, Radio 4), maar ook veel mediocre of ronduit beroerde optredens (The Streets!). Als er voor de editie van 2005 weer een podium afgehaald gaat worden, lieve organisatie, zorg er dan in elk geval voor dat het geluid bij de overblijvende podia aanvaardbare kwaliteit krijgt. dEUS, Soulwax en een heleboel toeschouwers hebben hooggestemde verwachtingen de modderige grond ingeboord zien worden.
|| 10:31 a.m.

woensdag, augustus 25, 2004

 
Lowlands pt. III
Het derde deel laat even op zich wachten, want een heftige griep hield me bij mijn computer weg.
Bij The Darkness was ik, waar ik wegliep om Mike Skinner aka The Streets te zien. Al na tien minuten merkte ik dat ik door gewoon om me heen te kijken al genoeg dronkelappen zag. Of het nu ging om 'Theo' of om valse petjes (?), dronkemansgeschreeuw blijft dronkemansgeschreeuw. Wat een prutsoptreden. Daar konden zijn medemuzikanten weinig aan veranderen.
De laatste act van de zaterdag die ik zien wilde was Spektrum. Een aardige maar korte show: felle punky funk a la Radio 4, maar dan iets heftiger en uiteraard met zangeres.
|| 11:42 a.m.

zaterdag, augustus 21, 2004

 
Lowlands pt. II

De niets-aan-de-hand-ene-oor-in-andere-weer-uit rock van Eleven en de gedateerde hardrock van Velvet Revolver zijn wel prettige ontbijtmuziek, maar te weinig gedenkwaardig om meer dan een zin aan vuil te maken. Dan dEUS: een baggergeluid (donderende basdreun die niet meer ophield) zorgde dat cer weinig te zeggen valt over de nieuwe songs. Liggen in het verlengde van The Ideal Crash, las ik ergens. Het zal, meer dan dat ze wat heftiger klinken dan eerder werk heb ik niet kunnen horen.
I Am Kloot bewees weer hoe moeilijk het is om met drie man op een veel te groot podium in een veel te grote tent een vuist te maken. Zeker met het songmateriaal van hen. Goed was het wel, overtuigend niet.
Wat wel helpt is om dan een frontvrouw als Melissa Auf der Mauer te hebben. De liedjes stellen niet veel voor, haar presentatie en de retestrakke band des te meer. Briljant mag het niet zijn, wel stoer en ideaal op een festival als dit. Rockchicks rule.
|| 11:43 a.m.

 
Lowlands 2004 pt. I

'Lowlands is better than Pukkelpop', vertelde de zanger van The Bloodhound Gang , voordat hij zijn zoveelste pro-marihuana-rants het publiek inslingerde. Ik vrees dat hij dit jaar geen gelijk heeft. De organisatie mag het kunstje dan wel stukken beter onder de knie lijken te hebben (vrijwel geen wachttijden om binnen te komen!), qua bands ziet het er tot nu toe nog niet best uit.
Veel te laat binnengekomen om meer dan een halve song van The Zutons mee te krijgen, waren The Hives de eerste act die we vrijwel helemaal konden zien. Het blijft een kunstje, maar wel een hele fijne. Jammer alleen dat zo'n 50.000 man dat tegelijk wil zien en dan is zelfs een megatent als de Alpha een drama. Liever de Higher Ground-tent, waar Electric Barbarian een in begin overdonderende act neerzet met o.a. turntablist, waanzinnige drummer en trompettist. Het contrasts met de puntigheid van The Hives is misschien te groot, waardoor het geheel na een tijdje wel erg zwaar en doelloos wordt. Free-jazz, indeed. Daartegenover staat weer de losbollendisco van de Scissor Scissors waar ik waarschijnlijk het gevoel voor mis. Leuke pakjes maar shitty muziek. (Waarom ik hun stoere neefjes The Darkness - nu op de achtergrond - dan wel aardig vind, weet ik ook niet.) Het hoogtepunt van de vrijdag was een hele kleine show, voor exact acht mensen publiek. Andre Manuel speelde korte sets met onder meer oude Fratsen-liedjes in een tot huiskamer omgebouwde doos. Acht man bij hem op schoot, intiemer is haast niet mogelijk.

|| 11:31 a.m.

vrijdag, augustus 20, 2004

 
Karate slaat terug
Geoff Farina's Karate was ik eigenlijk al aan het afschrijven. Na de twee absolute toppers In Place of Real Insight en The Bed is in the Ocean leek het niet meer goed te komen.



De intensiteit van de mooie trage en ingehouden songs die alleen op de juiste plaatsen uit de bocht gierden was zo langzamerhand ingewisseld voor een jazzy en laidback geluid. Zo laidback dat het het ene oor in en het andere weer uitging.
Lees verder...
|| 12:30 a.m.

maandag, augustus 16, 2004

 
Boy Ler / Sun Sour Hippie Que / Gloricz Jim @ Kultuurhuis Bosch, Arnhem (13-8-4)
Een aangeklede - vrijdag de 13de - package met VJ's en drie bandjes in Kultuurhuis Bosch. Van de uitgesponnen prachtnoise van Boy Ler via de theatrale en licht-pathetische liedjes van Sun Sour Hippie Qué naar de vrolijke meerstemmige liedjes van Gloricz Jim. Het merendeel van het publiek leek voor de relatief bekendste band (Boyler) te komen, maar het vrolijkst werd ik van de klassieke popliedjes van Gloricz Jim. Lawaaierig op de juiste momenten en rustpunten voor de balans en ook altijd goed: twee country-getinte songs in het midden van de set nadat je het publiek met driestemmige liedjes hebt overdonderd. Klasse.
Sun Sour Hippie Qué deed alsof het voor een veel grotere zaal stond en probeerde het publiek met grote gebaren in te palmen. Deels gelukt, deels niet. Het deed mij allemaal niet zoveel, maar de vrolijke gezichten om me heen bewezen mijn ongelijk. (Vraagje: weet de zanger dat hij lijkt op Frans Bauer?)
Boy Ler opende wel erg voorzichtig. Hun breed uitgesmeerde noisy songs (denk Mogwai, denk Lawn, maar check vooral hun mp3's)waren te vroeg op de avond gepland. Aan de andere kant, na de vrolijkheid van Gloricz Jim dondert zo'n avond misschien wel totaal in elkaar als er afgesloten wordt met de melancholische herrie van Boy Ler.
Het mooist van de avond waren misschien wel die gothic-kids die zich in een hoekje hadden verscholen en zich ongetwijfeld iets totaal anders van
vrijdag de 13de hadden voorgesteld. Daar konden zelfs de Tool-poppen in de loops van een van de VJ's niets aan veranderen.
|| 12:30 a.m.

zondag, augustus 15, 2004

|| 11:41 p.m.

zaterdag, augustus 14, 2004

 
Album Cover Galore: Die Hall of Fame der Horror-Hüllen



Bekijk ook deze inzendingen: 1, 2, 3 en 4 (Schlimmer wird's nimmer).
[dank, Joris V.]
|| 8:41 a.m.

donderdag, augustus 12, 2004

 
De Popronde 2004
gaat weer beginnen. Zo'n 75 (vijfenzeventig!) bandjes doen mee in wisselende combi's op wisselende podia in wisselende steden. Op de officiele site staan alle deelnemers (met links naar hun sites - handig!), in het persbericht worden deze acts genoemd:
2nd Place Driver, Amigos Electricos, Audiotransparent, Blues Brother Castro, Bullseye-Powerrock, de Hardheid, Dicemen, Geigercounting, Grechko's Doll, Lukewarm, Mala Vita, Marike Jager, Out of Many, Planet Orange, Sophie Zeyl, Vladimir, the Yearlings. Het spul begint 17 september in Nijmegen en eindigt 19 november in Breda. Daar tussen worden de plaatsen Utrecht, Den Bosch, Maastricht, Groningen, Arnhem, Enschede, Den Haag en Eindhoven bezocht. Altijd in een kroeg of jongerencentrum bij jou in de buurt dus.
(En vergis ik me nu, of deden The Yearlings vorig jaar ook al mee?)
|| 1:25 p.m.

 
The Pink Swords



Met zo'n concertposter en zo'n website kan het niet anders of dit is een toffe band. Hier zijn een aantal mp3's te beluisteren.
|| 1:13 p.m.

woensdag, augustus 11, 2004

 
Hugh Cornwell - van Stranglers-faam - is de volgende in het rijtje popmuzikanten die een boek publiceren.



A Multitude of Sins beschrijft onder meer Cornwell's tijden bij The Stranglers. Met zo'n titel is het hopen op veel fijne details, al is het hoogtepunt van ranzigheid-als-rocker al beschreven in de gezamenlijke autobiografie die Motley Crue's The Dirt werd.

[via Vonx]
|| 10:50 a.m.

|| 10:48 a.m.

|| 10:46 a.m.

vrijdag, augustus 06, 2004

 
Outdated
Wie zat er nog te wachten op een nieuwe plaat van The Prodigy? Na een wachttijd zo lang als sinds Fat of the Land kun je als band twee dingen doen: of nog een keer dezelfde plaat maken, maar dan met de middelen van nu (Wire!) of aanhaken bij de geluiden-du-jour (jezelf doorontwikkelen heet dat dan).



The Prodigy’s Always Outnumbered, Never Outgunned hinkt op beide gedachten.

Lees verder...
|| 2:12 p.m.