Dubbel Mono

woensdag, oktober 29, 2008

 
Pat Cupp & The Flying Saucers - Long Gone Daddy: The Complete 50's Recordings

Vorig jaar verscheen - volkomen onverwacht - een nieuwe plaat van Pat Cupp, Long Time Coming. Sinds de jaren vijftig is er weinig belangwekkends van de man verschenen, hoewel hij vooral in de zeventiger jaren nog wel hier en daar opdook. De release van Long Time Coming was goed getimed, want andere oude helden, denk aan Johnny Cash, Lee Hazlewood en in ons land Andy Tielman, keerden ook zeer succesvol terug aan het front.



De belangrijkste wapenfeiten van Pat Cupp vonden vooral van 1957 tot 1960 plaats. Nadat Sun Records, het label van zijn grote held en voorbeeld Elvis Presley, geen platen van hem wilde, ging hij naar RPM en daar bracht hij zijn grootste hits uit: "Long Gone Daddy", "That Girl of Mine" en "Do Me No Wrong".
Lees verder...
|| 11:10 a.m.

maandag, oktober 27, 2008

 
Sean O'Brien & His Dirty Hands - Goodbye Game

Eerlijk gezegd weet ik niet of Sean O'Brien aan de overkant van de plas enige naam heeft opgebouwd. Na vijfentwintig jaar in het vak en een handvol bandjes achter de rug is Goodbye Game pas het tweede levensteken van hem dat mij bereikt. Het eerste was zijn vorige plaat, Seed of Mayhem die pas begin dit jaar Nederland bereikte.



Als deze twee soloplaten de neerslag vormen van vijfentwintig jaar muziek maken, dan heeft Sean O'Brien een eclectische carrière achter de rug. Van opgefokte rock 'n' roll (opener "Take Your Pills"), nerveuze pubrock ("Warm & Sane"), galmende powerpop ("Bones Snap") tot instro-achtige instrumentaaltjes (het bizarre "Get Over Tunis") het komt allemaal voorbij.
Lees verder...
|| 2:08 p.m.

woensdag, oktober 22, 2008

 
Hautekiet en De Leeuw - Waar

Waar laat een volwassen duo horen. Het klinkt als een lullige opmerking, alsof het jeugdige vuur verdwenen is en plaats heeft moeten maken voor een al te braaf geluid, ontworpen voor de ouder wordende muziekliefhebber en de theaterbezoeker-met-abonnement. Maar dat bedoel ik niet.



Vuur, elan en jongensachtig enthousiasme klinken wel degelijk door in de twaalf tracks die Jan Hautekiet en Rick de Leeuw opgenomen hebben. De liedjes klinken weliswaar alsof ze bij een theatervoorstelling horen, maar dat is in dit geval geen probleem.
Lees verder...
|| 1:26 p.m.

zondag, oktober 19, 2008

 
Madison Violet - Caravan

Laat je niet in verrassen door het hoesje: Madison Violet heeft niets met gothic uit te staan, zelfs niet met iets wat in de verte de country-variant genoemd zou kunnen worden, country-noir. Het Canadese duo Brenley MacEachern en Lisa MacIsaac brengt op folk gebaseerde poppy countryliedjes.



Goedbeschouwd kan Caravan als hun debuut gelden, want hun in 2004 uitgebrachte eersteling Worry the Jury verscheen onder de naam Madviolet. Sinds die tijd hebben ze zo'n beetje non-stop de wereld rond getoerd. Tussendoor namen ze even pauze om in Brisbane, Australië Caravan op te nemen. In, jawel, een caravan.
Lees verder...
|| 7:07 a.m.

woensdag, oktober 15, 2008

 
Woodbox Gang - Drunk As Dragons

'Trashcan Americana' noemen ze het zelf, vrolijk en met een biertje in de hand. 'Bluegrass-noir', zou je het ook kunnen noemen, maar dan wel de bizar-vrolijke variant. Kredietcrisis? Wat nou kredietcrisis? Zolang er nog bier in de tap zit, de bar nog is gevuld en we ons nog de verhalen van oude liefdes, dronken nachten en bezopen spijt kunnen herinneren, maken ze zich maar lekker druk op de beursvloer.



Aangevuld met acht opnieuw opgenomen oudere tracks brengt Alternative Tentacles deze vrolijke, maar op de juiste momenten melancholische plaat van Woodbox Gang opnieuw uit. Oorspronkelijk was het een ep die bij optredens verkocht werd. De acht opnieuw opgenomen liedjes komen van de zeven eerdere platen die deze band uit Illinois eerder uitbracht.
Lees verder...
|| 10:31 a.m.

zondag, oktober 12, 2008

 
The Donkeys - Living on the Other Side

Wat mij betreft is de Amerikaanse westkust helemaal niet het relaxte, zonnige, met mooie en gezonde mensen bevolkte gebied waar het vaak voor gehouden wordt. Zoals veel te vaak heeft de toeristenindustrie dat beeld geschapen en in stand gehouden. Hulp heeft ze daarbij - wellicht onbewust - gehad van de muziekgeschiedenis.



Want als we denken aan bandjes met een Westcoast-geluid, dan doemt voor ons geestesoog de Ventura Highway op, een motel aan het strand en een altijd schijnende zon, afgewisseld met uitstapjes in de prachtige woestijn. De werkelijkheid is uiteraard anders.
Lees verder...
|| 1:38 a.m.

woensdag, oktober 08, 2008

 
Lightning Beatman & His No Talent - Wrestling Rock 'n' Roll

Toen onze favoriete dominee zich nog niet op de kansel begaf, had hij al wel een podium gevonden om ons, nederige dienaren van de rock 'n' roll, om de oren te slaan met zijn gitaar. Dat podium zag er uit als een worstelarena en de voorganger droeg een prachtig Mexicaans worstelmasker, een bokserscape en uiteraard een boxershort. Zijn predikingen waren in die tijd zo mogelijk nog primitiever dan nu.



Op de hoes van zijn eerste LP, Wrestling Rock 'n' Roll waarschuwt hij de luisteraar vast: 'Bad tasters & adults only' en 'Brain fuckin' rock 'n' roll. De inspiratiebronnen kwamen nog niet uit den Hoge (maar al wel uit de goot) en concentreerden zich vooral op dat waar alle rock 'n' roll op geïnspireerd is: seks.
Lees verder...
|| 12:47 p.m.

zondag, oktober 05, 2008

 
The Strange Flowers - Aeroplanes In The Backyard

Vreemde vogels, eh, bloemen, dit Italiaanse kwartet rond liedjesschrijver en producer Michele Marino. De eerste tien jaar van hun bestaan leverden The Strange Flowers één enkel album af, waarna ze besloten te stoppen. Sinds ze in 2002 weer bij elkaar kwamen, gaat het sneller. Aeroplanes in the Backyard is hun derde plaat in evenveel jaar.



Deze tien nieuwe tracks laten wel een verandering van idioom horen. De geestverruimende psychedelica van hun eerste cd's heeft plaatsgemaakt voor een meer op rock georiënteerd geluid. Is dat een welkome verandering? Wel wanneer je voor hun rock het woord 'garage' kunt plakken, of wanneer ze een fikse dosis stoner toevoegen.
Lees verder...
|| 11:53 a.m.

woensdag, oktober 01, 2008

 
Mark Wills - Familiar Stranger

'I had a six pack of beer in the bushes / the weekend I turned eighteen. Snuck out of the back while my mom and dad watch Johnny Carson on TV. / I picked her up at the end of the road. / Red bandana in her hair. / Turned the radio up in that old Datsun truck and drove to God knows where. // Those were the days of thunder / that was a magic summer / Young, dumb and full of wonder.'



No-brainer Kid Rock scoorde een wereldwijde hit met dit soort nostalgie, maar had daar wel Lynyrd Skynyrd's “Sweet Home Alabama” voor nodig. Mark Wills doet het op eigen kracht. Nu ja, niet dat hij de liedjes op Familiar Stranger zelf schreef of dat er ook maar een noot origineel en zelfgevonden is. Alle stoere-jongen-klein-hartje redneckcliché’s komen voorbij, maar wel met meer overtuigingskracht dan Kid Rock ooit gehad heeft.
Lees verder...
|| 9:39 a.m.