Dubbel Mono

woensdag, februari 29, 2012

 
Stiv Cantarelli - Innerstate

It takes one to know one: blijkbaar heeft Willy Vlautin, voorman van Richmond Fontaine, in de Italiaan Stiv Cantarelli iemand gevonden die even stijlvolle en droefgeestige liedjes speelt als hijzelf.



Als een ware mecenas heeft hij hem niet alleen meegenomen op tournee en een stevige helpende hand geboden bij het opnemen van zijn album Innerstate, maar de plaat ook nog eens uitgebracht op zijn eigen label, El Cortez Records.
Lees verder...
|| 10:12 a.m.

zondag, februari 26, 2012

 
Woven Hand - Black of the Ink (boek + cd)

Christelijke boekhandels zullen dit boek en de bijbehorende cd wel niet op voorraad gaan nemen, ondanks dat de teksten van David Eugene Edwards zijn doordesemd van religie. Maar bij deze domineeszoon gaat het om een vorm van christendom die hier ongetwijfeld niet aanspreekt.



Is het niet vanwege de diepdonkere teksten over de wraakzuchtige God die hel en verdoemenis over ons uitstort, dan is het wel vanwege de muziek die, zo stel ik me voor, voor de gemiddelde bezoeker van een evangelische boekhandel te moeilijk klinkt. Terwijl de fans van 16 Horsepower of Woven Hand niets hebben met het christelijke gehalte van de teksten, maar de prachtige, dwingende nummers onweerstaanbaar vinden.
Lees verder...
|| 9:55 a.m.

woensdag, februari 22, 2012

 
Neal Casal - Sweeten the Distance

Eigenlijk knap lullig voor Neal Casal: hij is bekender om zijn werk in The Cardinals, de begeleidingsband van Ryan Adams, dan als de singer/songwriter die hij ook - en misschien wel: vooral - is. Wellicht was hij het rustpunt, het anker dat Ryan Adams nodig had om zijn balans te vinden.



Want waar de wispelturige Ryan Adams graag alle kanten opschiet, doet Neal Casal al zijn hele carrière hetzelfde: rustige, ingetogen rootsy liedjes schrijven, in de traditie van de singer/songwriters van de Amerikaanse Westcoast.
Lees verder...
|| 1:18 a.m.

zondag, februari 19, 2012

 
Calexico – Selections from Road Atlas 1998 – 2011

Ze zijn er maar wat trots op, Joey Burns en John Convertino: hun Road Atlas. Acht tour only-platen die – naast de zes reguliere albums – een overzicht geven van waar hun carrière hen bracht. Zo ronkt het op Casa de Calexico: ‘Hand Numbered Vinyl Box Set, Limited Edition 1,100 Worldwide, 12 Vinyl LPs (Four Single LP Albums, Four Double LP Albums) + Bonus MP3s, 40 Page Book […] Screen Printed Linen Wrapped Slip Case.’



Bij vrijwel elke tour kwam er een CD uit. Steeds gelimiteerd. In november vorig jaar allemaal op vinyl geperst, in een doos verpakt en wederom zeer gelimiteerd uitgebracht. En dus inmiddels uitverkocht.
Lees verder...
|| 12:13 p.m.

zondag, februari 12, 2012

 
Leonor Jonker – No Future Nu. Punk in Nederland 1977-2012 (boek)

Toen in 1977 het Enschedese 1000 Idioten-label Van Agt Casanova van Paul Tornado uitbracht, gold dat als de eerste Nederlandstalige punkplaat. Maar er school meer achter, meer zelfs dan een lokale kunstscene (De Enschedese School).



Popmuziek was gezapig geworden en de heersende instituties lieten weinig ruimte. Dus gingen jonge mensen zelf aan de slag. Punk heet een muziekvorm te zijn, maar Leonor Jonker laat in No Future Nu zien dat het hele culturele leven een schop onder z’n kont kreeg.
Lees verder...
|| 12:25 p.m.