Dubbel Mono

zondag, maart 08, 2009

 
Bridge / Jade / Jacks

Over Erebus Records is niet veel te vinden sinds hun website offline is. Jammer is dat, want hun missie is het weer beschikbaar maken van verdwenen platen. Lp's die alleen nog voorkomen in de wishlists van verzamelaars of als schimmig gefluisterd geheim op fora van de fanatiekste liefhebbers besproken worden. Zoals het met dit soort legendarische platen gaat, is het niet alleen de muzikale kwaliteit die voorop staat. Evengoed kan het curiositeitswaarde of een historisch belang zijn om lp's opnieuw uit te brengen. Het Canadese Bridge valt in alle drie de categoriëeen.



Rond dezelfde tijd - begin jaren zeventig - onderzoekt Jade de restanten van de jaren zestig en vormt ze om tot een soort proto-sympho. Net als Bridge maakten ze slechts één plaat, om vervolgens te verdwijnen. Waar Bridge vooral erg vrolijk klinkt, is Jade soms een beetje te serieus. Dit viertal past wel even goed in de tijdgeest: de lange haren, wijde pijpen, bakkebaarden en wietwalmen stijgen veelvuldig op.



In het Japan van die tijd was het tijdperk van Aquarius ook doorgedrongen. Zoals "Dracula" van het Nederlandse ZZ & De Maskers in Japanse oren klinkt, zo klinkt Vacant World van Jacks voor uw recensent. Dit kwartet duikt diep in de experimentelere varianten van de psychedelica.



Lees verder...
|| 1:46 a.m.