Dubbel Mono

zondag, september 29, 2002

 
Negroes Buitenspel op Nieuwe CD Talma
De vaste begeleidingsband van Meindert Talma, The Negroes, staat buitenspel op de nieuwe cd van Talma die in maart uitkomt. "It wurdt eins in soloplaat", aldus Talma. Hij begeleidt zichzelf op de piano en er doen enkele muzikanten mee die platenlabel Excelsior uitkiest.
"Wol spitich", vindt drummer en gitarist Nyk de Vries, die juist heeft besloten vanaf november terug te keren in The Negroes. "Mar se ha keazen foar in soberder plaat. Ik bin hiel benijd hoe 't sa'n kealere plaat wurdt."
In de Negroes wisselen Janpier Brands en Nyk de Vries elkaar af op drums en gitaar. Janke Brands speelt bas. Drummer Ben Onderstijn, die in mei vorig jaar de plaats van De Vries innam, houdt het voor gezien. "Hy kin syn aai net echt kwyt yn de band en hat it ek drok mei oare dingen", aldus Talma.
De nieuwe cd heet "Kriebelvisje". Dat is ook de titel van een boek van Meindert Talma, dat tegelijk verschijnt bij Thomas Rap. Het boek telt dertien hoofdstukken, die parallel lopen met de dertien nummers op de cd. Talma had boek en cd wel als een geheel willen uitbrengen, maar dat zat er niet in. "Ik ha wol in poging dien, mar de boekebrânzje is dêr dochs wat behâldend yn." De muziek voor de cd wordt in december live opgenomen in Amsterdam.
[Leeuwarder Courant, 26 september - artikel staat niet online bij LC)

Update: één van de Excelsior-muzikanten wordt Anne Soldaat. Mijn suggestie om Spinvis te benaderen werd welwillend door Meindert ontvangen. Al was het maar voor een b-kantje. Een duet zou ook wel aardig zijn, wat mij betreft. Vanavond deden Meindert Talma & The Negroes hun een na laatste optreden met de huidige drummer, voordat Nyk de Vries terugkomt. Lekker hoor, zo'n band in de setting van een café, waarbij je leunend tegen het biljart kunt luisteren. Wie weet komt hij in maart terug om voor te lezen uit zijn dan te verschijnen boek en een paar liedjes te spelen op de piano van café Het Bolwerk
|| 10:51 a.m.